Μάριος Δράμαλης στο HOUSEofNEWS: «Ήρθε η ώρα να αναθεωρήσουμε τα πάντα»
Μάριος Δράμαλης στο HOUSEofNEWS: «Ήρθε η ώρα να αναθεωρήσουμε τα πάντα»

κ. Μάριος Δράμαλης στο HOUSEofNEWS: «Ήρθε η ώρα να αναθεωρήσουμε τα πάντα»

Με άρθρο του στο HOUSEof.NEWS o κ. Μάριος Δράμαλης αναλύει τις συνέπειες της πανδημία του κορωνοϊού στη ζωή μας αλλά και στον τρόπο σκέψης ενώ ταυτόχρονα εξηγεί το πώς οι καίριες πολιτικές και οικονομικές αποφάσεις που έλαβε η κυβέρνηση συνετέλεσαν στον περιορισμό της διασποράς του ιού στην κοινότητα αλλά και στην εξασφάλιση του βιοπορισμού των Ελλήνων.

ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ -ΑΛΛΑΓΗ  ΝΟΟΤΡΟΠΙΑΣ  ΑΤΟΜΙΚΑ  ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ- ΑΡΙΣΤΕΙΑ & ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

Ήρθε η ώρα να αναθεωρήσουμε τα πάντα.

Τις προτεραιότητες μας, την ανθρώπινη φύση μας και να τιθασεύσουμε τους εαυτούς μας, σε μια γη που λειτουργεί πλέον σαν παγκόσμιο χωριό, όχι μόνο μέσω του διαδικτύου και των αγορών, αλλά και μέσω ενός φονικού ιού ο οποίος δεν κάνει καμία εξαίρεση. Δεν κοιτάει ούτε χρώμα ούτε φύλο αλλά ούτε και οικονομική κατάσταση.

Πρέπει το ανθρώπινο γένος πλέον να αντιληφθεί, πως ό,τι συμβαίνει στην Κίνα, επηρεάζει όλο το πλανήτη. Από την περιβαλλοντική μόλυνση μέχρι έναν ιό που σκοτώνει χιλιάδες συνανθρώπους μας.

Οι επιλογές μας πλέον μας τους αφορούν όλους και θα πρέπει όταν θα βγούμε από αυτή την περιπέτεια, ως νοήμον είδος, να αρχίσουμε να λειτουργούμε πλέον ενωμένοι, χωρίς πολέμους, θρησκευτικούς φανατισμούς, οικονομικά και εμπορικά εμπάργκο. Πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε πως θα μπορέσουμε να γίνουμε όλοι ένα, ενάντια και στην ανθρώπινη φύση που διαρκώς ζητάει περισσότερα και καλύτερα. Ενάντια στην ατομικότητα.

Ίσως ήρθε η ώρα όλοι μας να αναλογιστούμε πώς θα μπορέσουμε να επιβιώσουμε και πώς θα εξελιχθούμε. Ίσως να μπορέσουμε να επεκτείνουμε την ζωή μας και σε άλλους πλανήτες στο μέλλον, για να έχουμε και δεύτερη ευκαιρία ως είδος, αν εδώ στη γη τα πράγματα χειροτερεύσουν.

Μπορούμε να έχουμε μια κοινή γλώσσα όλοι και ένα κοινό στόχο και ένα κοινό όραμα. Να κάνουμε την γη μας ξανά βιώσιμη και καθαρή, να προσπαθήσουμε να εξαλείψουμε ασθένειες, πείνα και πολέμους και να εργαστούμε για το κοινό συμφέρον όλων μας.

Μπορεί να ακούγεται ουτοπικό και ενάντια στα ως τώρα πεπραγμένα της ανθρώπινης φύσης, αλλά μετά από όλα αυτά που ζούμε και βιώνουμε ας αναρωτηθούμε όλοι μας, τι κόσμο θα παραδώσουμε στις επόμενες γενιές, πώς θα μπορέσουμε να τις προστατέψουμε και τι πρέπει να αλλάξουμε αν θέλουμε να λεγόμαστε νοήμον είδος.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΩΤΙΑ ΕΝ ΜΕΣΩ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Όταν ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ως Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, είχε δηλώσει πως θα επιλέξει τους άξιους και άριστους για να διοικήσει, μάλλον θα είχε στο μυαλό του τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα. Άλλωστε οι επιλογές των συνεργατών του αλλά και οι αποφάσεις του τον αναγάγουν σε ηγετική φυσιογνωμία και όχι σε έναν απλό διαχειριστή μιας κρίσης. Τον καθιστούν ένα πρόσωπο ευρωπαϊκού και παγκόσμιου θαυμασμού. Έναν ηγέτη που ανέλαβε τα ηνία της χώρας σε μια συγκυρία εξαιρετικά δύσκολη, απαιτητική και επικίνδυνη αποδεικνύοντας ότι είναι από τους ανθρώπους που αντέχει στα δύσκολα. Θεωρώ, λοιπόν, ότι είναι κάτι περισσότερο από τύχη και ευτυχία το γεγονός ότι ηγείται του ελληνικού λαού αυτήν την στιγμή. Η υπεύθυνη στάση του, η λήψη μέτρων έγκαιρα, οι καίριες αλλαγές και παρεμβάσεις που έγιναν στο ΕΣΥ, η ψηφιοποίηση του συνόλου των δημοσίων υπηρεσιών είναι μόνο μερικές από τις θετικές και πολύ δυναμικές μεταρρυθμίσεις που έλαβαν χώρα στην Ελλάδα σε λίγες μόνο εβδομάδες με αποτελέσματα εμφανή και μετρήσιμα.

Ας δούμε σε νούμερα τι έκανε το Ιατρικό επιτελείο:

  • Σε έναν πληθυσμό 11 εκατομμυρίων, ανακοινώθηκαν 2.235 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 112 θάνατοι – πολλοί λιγότεροι από οπουδήποτε αλλού στην Ευρώπη.
  • Ενίσχυση του Συστήματος Υγείας. Ήδη έχουν αυξηθεί οι Μ.Ε.Θ. από τις 565 στις 979, (αύξηση κατά 73%).
  • Έχουν  πραγματοποιηθεί 2.789 προσλήψεις, εκ των οποίων 363 ιατρικό προσωπικό και 2.426 νοσηλευτικό και λοιπό υγειονομικό προσωπικό. Οι εγκρίσεις για νέες προσλήψεις φτάνουν τις 4.824.
  • Έχουν  δημιουργηθεί 500 Κινητές Ομάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, οι οποίες θα παρέχουν κατ’ οίκον νοσηλευτικές υπηρεσίες και οι οποίες θα παίρνουν δείγματα βιολογικού υλικού από πρόσωπα που πιθανό να έχουν προσβληθεί από κορονοϊό.
  • Υλοποιήθηκε το Μητρώο Ασθενών κορονοϊού ως σημείο αναφοράς, έτσι ώστε τα απαραίτητα δεδομένα να βρίσκονται στη διάθεση των εμπλεκομένων φορέων.

Ας δούμε σε νούμερα τι έκανε το Οικονομικό επιτελείο:

  • Διατέθηκαν πάνω από 14 δισ. ευρώ, για να στηριχθούν εργαζόμενοι και επιχειρήσεις, καθώς και άλλα δέκα δισ. ρευστότητα.
  • Ξεκίνησε από τη Μ. Τετάρτη 15 Απριλίου, η καταβολή του ειδικού επιδόματος των 800 ευρώ σε πάνω από 800.000 δικαιούχους.
  • Έκτακτο βοήθημα 400 ευρώ σε 155.000 μακροχρόνια άνεργους.
  • Από την Μ. Τετάρτη επίσης καταβάλλεται στους επιστημονικούς κλάδους η προκαταβολή των 400 ευρώ για το πρόγραμμα κατάρτισης, ενώ τα υπόλοιπα 200 ευρώ θα καταβληθούν μέχρι το τέλος του μήνα.
  • Την Μ. Τετάρτη, καταβλήθηκε το Δώρο Πάσχα, από τις επιχειρήσεις που δεν έχουν πληγεί.
  • Τροποποιείται το πρόγραμμα στήριξης μακροχρόνια ανέργων ηλικίας 55-67 ετών, ώστε να προσφερθούν επιπλέον 8.500 θέσεις εργασίας, 12μηνης διάρκειας.
  • Ξεκινά το Μάιο πρόγραμμα για 36.500 άνεργους, αλλά και μονογονεϊκές οικογένειες, για οκτάμηνη κοινωφελή εργασία σε Δήμους και Περιφέρειες.
  • Ακολουθούν νέα προγράμματα που θα καλύψουν επιπλέον 100.000 ανέργους.
  • Υπενθυμίζεται ότι έχει δοθεί δίμηνη παράταση για όλα τα επιδόματα ανεργίας που έληξαν.
  • Έκπτωση 25% σε μελλοντικό φόρο για την άμεση καταβολή μέχρι και τις 30 Απριλίου 2020 του Φ.Π.Α. που προκύπτει από τις δηλώσεις α΄ τριμήνου του 2020.
  • Παράταση δωρεάν φαρμακευτικής περίθαλψης ανασφάλιστων, έως την 31η Μαΐου 2020.
  • Προσωρινή παράταση προνοιακών παροχών που χορηγούνται λόγω αναπηρίας.
  • Απασχόληση ιδιωτών ιατρών σε δημόσια νοσοκομεία για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών.
  • Κατ’ οίκον, ή εξ αποστάσεως, παροχή ιατρικών υπηρεσιών των συμβεβλημένων ιατρών του ΕΟΠΥΥ
  • Παρατείνεται έως τις 21 Απριλίου, η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων ένταξης στο μηχανισμό της  επιστρεπτέας προκαταβολής, (αρχικού ύψους 1 δισ. ευρώ) των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί,
  • -Επεκτείνεται η έκπτωση κατά 40% του ενοικίου της επαγγελματικής στέγης και στους πληττόμενους κλάδους ελευθέρων επαγγελματιών-επιστημόνων. 
  • Επεκτείνεται και στα νομικά πρόσωπα η δυνατότητα αναστολής των φορολογικών υποχρεώσεων,

Έφοδος της Ψηφιακής Εποχής:

  • Στα Σχολεία :Στη σύγχρονητηλεκπαίδευση καταγράφηκαν 4.818.079 συμμετοχές μαθητών ενώ 95.692 εκπαιδευτικοί δημιούργησαν την δική τους ψηφιακή τάξη,
  • Στα Πανεπιστήμια: 96,35% των προπτυχιακών μαθημάτων παραδίδονται μέσω σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, ποσοστό που σε ορισμένα Α.Ε.Ι. αγγίζει το 99,7%.
  • Άυλη συνταγογράφηση,
  • Ψηφιακή παρακολούθηση των ατόμων που μπαίνουν σε καραντίνα
  • Ψηφιακά Κ.Ε.Π., «ΑΤΛΑΣ», η ψηφιακή σύνταξη
  • Ψηφιακή Διακυβέρνηση. Πράγματα τα οποία ενδεχομένως να χρειαζόμασταν μήνες για να υλοποιηθούν, έγιναν σε διάστημα λίγων εβδομάδων ενώ άλλα γίνονται σε μέρες ή ώρες αφήνοντας μια σημαντική παρακαταθήκη για το μέλλον.

Ας δούμε σε νούμερα τι πέτυχε η κυβέρνηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τις επιχειρήσεις:

  • Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα χορηγήσει ρευστότητα στις τράπεζες για τη χορήγηση νέων επιχειρηματικών δανείων, ύψους 2 δισ. ευρώ.
  • Σε συνεργασία με τον όμιλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, δημιουργείται εγγυοδοτικός μηχανισμός για δάνεια επενδυτικού σκοπού, έως 500 εκατ. ευρώ.
  • Απλοποιείται το Ταμείο Επιχειρηματικότητας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και αυξάνονται οι πόροι του, κατά 250 εκατ. ευρώ, για την χορήγηση νέων δανείων σε επιχειρήσεις που πλήττονται από τον κορονοϊό με επιδότηση 100% του επιτοκίου για δύο χρόνια.

Ήρθε η ώρα να κάνουμε όλοι αλλαγή της νοοτροπίας μας ατομικά αλλά και συλλογικά. Ήρθε η ώρα να αλλάξουμε ως άνθρωποι, δίνοντας πλέον σημασία σε αυτά που ως τώρα θεωρούσαμε δεδομένα και που πλέον δεν είναι. Ήρθε η ώρα να αλλάξουμε και ως σύνολο. Οι κυβερνητικές πολιτικές κράτησαν όρθια την χώρα σε μια πολύ δύσκολη περίοδο, την ώρα που οι γείτονες μας σε Ιταλία και Ισπανία θρηνούν χιλιάδες θύματα.

Θα πρέπει πλέον να κρίνουμε βάσει αποτελέσματος και όχι υποσχέσεων τους ανθρώπους εκείνους που επιθυμούν να ορίζουν τις τύχες μας στην υγεία στην οικονομία, και γενικότερα στη ζωή μας, και να τους επιβραβεύουμε όταν είναι άριστοι και αποτελεσματικοί.

Μάριος Δράμαλης

Μηχανολόγος Μηχανικός

Επιχειρηματίας

Τακτικό Μέλος του ΔΣ του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ