Το «Ελληνικό Παιδικό Χωριό» στο Φίλυρο

Στο Ελληνικό Παιδικό Χωριό όπου οι ΚΙΟΝΕΣ με τον Μάριο Δράμαλη παρουσίασαν το θεάρεστο έργο της Κυρίας Ζωής Δανιηλίδου και του σωματείου.

Το «Ελληνικό Παιδικό Χωριό» στο Φίλυρο είναι αναγνωρισμένο Σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Είναι ανεξάρτητο από Διεθνείς Οργανισμούς και φορείς, δεν έχει ιδρυματικό χαρακτήρα και είναι το πρώτο Ελληνικό Παιδικό Χωριό. Λίγα μόλις χιλιόμετρα από την πόλη της Θεσσαλονίκης, πάνω στην κορυφή του Φιλύρου, σ’ ένα τόπο ξερό, πετρώδη και κακοτράχηλο, όμως με μια υπέροχη θέα, «φύτρωσε» ξαφνικά μια μικρή, χρωματιστή πολιτεία: Το πρώτο «Ελληνικό Παιδικό Χωριό». Τα οχτώ πρώτα σπίτια, ένα κτίριο διοικήσεως, μια εκκλησία. Αλλά και χιλιάδες δέντρα που άλλαξαν το τοπίο, που με τα μεγάλα του βράχια είναι κάτι μοναδικό.

Όλο ζωή το «Ελληνικό Παιδικό Χωριό» στο Φίλυρο γέμισε με παιδικές φωνές, χαρές και τραγούδια και ζωντάνεψε όλη την περιοχή. Στην ίδρυση του «Ελληνικού Παιδικού Χωριού» (τότε «Παιδικού Χωριού Βορείου Ελλάδος») οδήγησε η έλλειψη ενός χώρου για μακροχρόνια φιλοξενία ορφανών και εγκαταλελειμμένων παιδιών ή προερχομένων από προβληματικό οικογενειακό περιβάλλον. Η ανάγκη να υπάρχει μια μορφή παιδικής προστασίας που δεν θα έχει ιδρυματικό χαρακτήρα αλλά θα παρέχει οικογενειακή στήριξη, ασφάλεια και αγωγή βασισμένη στην Ελληνική – Ορθόδοξη Παράδοση, αλλά και στις αρχές της σύγχρονης παιδαγωγικής και της ψυχολογίας.

Σκοπός του «Ελληνικού Παιδικού Χωριού» είναι η μόνιμη και μακροχρόνια παροχή φροντίδας, μόρφωσης, στέγης και ψυχολογικής στήριξη των παιδιών στη βάση της Ελληνο-ορθόδοξης Παράδοσης και των αρχών της Παιδαγωγικής και της Ψυχολογίας. Το «Ελληνικό Παιδικό Χωριό» επιδιώκει να προσφέρει τους βασικούς όρους της οικογενειακής ζωής σε παιδιά των οποίων οι γονείς είτε δεν υπάρχουν πλέον στη ζωή, είτε δεν μπορούν να διατηρήσουν την ευθύνη της γονικής μέριμνας για διάφορους λόγους. Ο σκοπός αυτός πραγματοποιείται με την υποστήριξη της ανάπτυξης του παιδιού κατά το πρότυπο της οικογένειας που αποτελεί το θεμελιώδες κύτταρο της κοινωνίας. Με αυτό τον τρόπο επιδιώκεται η ψυχονοητική ανάπτυξη και κοινωνική ένταξη των παιδιών που έχουν χάσει την στήριξη αυτή και που είναι απαραίτητη για να ενταχθούν ως αυτόνομα και ολοκληρωμένα μέλη στην Ελληνική κοινωνία και ακολούθως στην Ενωμένη Ευρώπη.

Το πρόβλημα των παιδιών χωρίς οικογένεια ή παιδιών που τα κακομεταχειρίζονται, γονείς που δεν έχουν ούτε να τα θρέψουν είναι ίσως μεγαλύτερο από ότι ο μέσος πολίτης μπορεί να φαντασθεί. Πολλά παιδιά ζουν τα πρώτα χρόνια της ζωής τους με στερήσεις και με τις χειρότερες συνθήκες διαβίωσης υφιστάμενα την εγκατάλειψη και πολλές φορές την εγκληματική συμπεριφορά των προσώπων του στενού τους περιβάλλοντος. Σ’αυτά τα παιδιά το «Ελληνικό Παιδικό Χωριό» στο Φίλυρο θέλει να χαρίσει μια αληθινή οικογένεια.