Σκοπινό πρόβλημα. Υπάρχει έντιμη λύση για την Ελλάδα;
Σκοπινό πρόβλημα. Υπάρχει έντιμη λύση για την Ελλάδα;

Το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης την Κυριακή 21.1.2018 απέδειξε ότι ο κόσμος, ο λαός, ο απλός πολίτης που κατέβηκε στον δρόμο χωρίς καμιά κομματική ταυτότητα και χωρίς καμιά παραίνεση από την Θρησκευτική ηγεσία και τον Αρχιεπίσκοπο, δεν επιθυμεί την "έντιμη" λύση, όπως την ανέφερε ο Νικόλαος Μέρτζος σε σχετική συνέντευξη και ανάλυση, ούτε σύνθετη ονομασία με τον όρο Μακεδονία. Αυτό είναι το λαϊκό αίσθημα και η λαϊκή βούληση ξεκάθαρα.

Επίσης, επειδή ήμουν εκεί, είδα πως ο κόσμος κατέβηκε μαζικά. Μητέρες με τα παιδιά τους, γιαγιάδες, παππούδες, νέοι από  όλη την Ελλάδα, Κρητικοί περήφανοι με τις φορεσιές τους, μέχρι και άλογα υπήρχαν με καβαλάρηδες και κόσμος κάθε ηλικίας, νοοτροπίας, εργασίας και οικονομικής κατάστασης, όλοι μαζί ένα.

Όλοι χωρίς κανένα άλλο κίνητρο εκτός από την επιθυμία τους να μην πάρει κανείς το όνομα Μακεδονία και το πουλήσει σε ξένα συμφέροντα.

Η πικρή αλήθεια βέβαια είναι πως στο επίσημο όνομα τους στους οργανισμούς, πέραν των 140 χωρών που τους έχουν ήδη αναγνωρίσει ως Δημοκρατία της Μακεδονίας, το ΠΓΔΜ, δηλαδή Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας Η FYROM όπως μας αρέσει να το λέμε στα Αγγλικά, υπάρχει η Δημοκρατία της Μακεδονίας ως σύνθετη ονομασία και ισχύει στην ενδιάμεση συμφωνία που έχουμε υπογράψει.

Άρα για πιο ακριβώς θέμα θα διαπραγματευτεί η κυβέρνηση, αφού υπάρχει ήδη σύνθετη ονομασία και κανείς δεν το λέει ξεκάθαρα; Για να αλλάξει το Πρώην Γιουγκοσλάβικη σε άνω, Νέα, Βόρεια ή του Βαρδάρη;. Η γιατί κινδυνεύουμε μήπως μας κάνουν απόβαση οι Σκοπιανοί; Η μήπως αν βάλουν ακόμη κανέναν Αχιλλέα ή Αφροδίτη αγάλματα στα κιτς αγάλματα τους; Η να ονομάσουν Ολυμπιάδα την πλατεία τους;

Ρώτησε κανείς τον ελληνικό λαό αν συμφωνεί ακόμη και με αυτό το ΠΓΔΜ που περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία ως λέξη και προσδιορισμό; Το ότι ήρθαν 500.000 άνθρωποι δεν είναι ένα μήνυμα προς την κυβέρνηση;

Ακούμε πως δεν ασκείτε εξωτερική πολιτική με τα συλλαλητήρια και πως δεν τα λαμβάνουν υπόψη τους οι κυβερνώντες. Με τι ασκείτε εξωτερική πολιτική; Με σημαίες που τις παίρνει ο αέρας στα Ίμια; Η με τον Τούρκο Πρωθυπουργό να λέει στην Ελλάδα και να ομιλεί για τούρκικη μειονότητα στην Θράκη; Έτσι ασκείτε εξωτερική πολιτική κύριοι της κυβέρνησης;

Την ώρα που στην ΕΡΤ 3 έπαιζαν "Κυριακή στο Χωριό" και η ΕΡΤ στην ιστοσελίδα της μιλούσε για δεκάδες πολίτες στο συλλαλητήριο (κατά λάθος είπαν, ανθρώπινο λάθος...) ο κόσμος στη Θεσσαλονίκη  μίλησε και πρέπει να τον ακούσουν όλοι. Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ. Η γείτονα χώρα μπορεί να ονομαστεί ΠΑΙΟΝΙΑ, ΔΑΡΔΑΝΙΑ, ΒΑΡΔΑΡΗΣ, ή όποιο άλλο όνομα του αρέσει, διότι αν μείνουμε στο επιχείρημα ότι κάποτε ένα μικρό τμήμα των Σκοπίων ήταν μέρος της αυτοκρατορίας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τότε να πούμε και την Τουρκία Ανατολική Μακεδονία και την Αίγυπτο και Αλεξάνδρεια Νότια Μακεδονία.

Όσο για τη ιστορία, ο τύμβος της Αμφίπολης μετά την ανακάλυψη στη Βεργίνα των Βασιλικών τάφων, Δίνει οριστική απάντηση σε όλους.

Την ώρα που κάποιοι θέλουν να ξεπουλήσουν το όνομα της Μακεδονίας, οι ΚΙΟΝΕΣ και εγώ προσωπικά ως πρόεδρος των ΚΙΩΝΩΝ που είμαι γηγενής και 30 γενιές Μακεδόνας, ξανθός με γαλανά μάτια όπως και οι πρόγονοί μας Μακεδόνες, αναδείξαμε το έργω της γνωστής αρχαιολόγου Κατερίνας Περιστέρη και των Μακεδονικών βασιλικών τάφων στην Αμφίπολη, διπλάσιων σε μέγεθος από τον τάφο της Βεργίνας και αυτό είναι η πιο ηχηρή απάντηση στον Δήμαρχο και την Κυβέρνηση η και σε όποιον άλλον θέλει να δώσει το όνομα της ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ μας ως προς διαβούλευση και εδώ δεν υπάρχουν ούτε κομματικές γραμμές ούτε τίποτε, είναι η καταγωγή μας και η ιστορία μας και όποιος αρνείται την καταγωγή και την ιστορία του δεν αξίζει να είναι Μακεδόνας, δεν αξίζει να έχει αξίωμα και να έχει πολιτικό μέλλον στην ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ μας, είτε στην αυτοδιοίκηση είτε στην κεντρική πολιτική σκηνή. Εύχομαι να μην κάνουν λάθος οι έχοντες τώρα την εξουσία και όλοι ανεξαρτήτων οι βουλευτές μας της Μακεδονίας από όλα τα κόμματα να πάρουν θέση.

Η κυρία Κατερίνα Περιστέρη μας ανέλυσε με την ήπια και γλυκιά φωνή της βήμα βήμα την ανασκαφική έρευνα και ξεδίπλωσε στα μάτια μας στην παρουσίασή της όλα τα ευρήματα από την αρχή της ανασκαφής μέχρι σήμερα και μας δήλωσε πως σύμφωνα με τα ευρήματα, τα μονογράμματα που βρέθηκαν και την χρονολογία της τύμβου ο Μέγας Αλέξανδρος είχε παραγγείλει την κατασκευή του τάφου στον αρχιτέκτονα Δεινοκράτη προς τιμή του αδελφικού του φίλου Ηφαιστίωνα.

Στην ερώτηση αν θα μπορούσε να είναι και ο ίδιο ο Μέγας Αλέξανδρος εντός της τύμβο απάντησε πως δεν μπορούν να δηλώσουν κάτι τέτοιο με επιστημονικά ακράδαντα στοιχεία, άλλα δήλωσε πως ο τύμβος αυτός έχει τα εξής στοιχεία. Ο τύμβος είναι διπλάσιος τους Μεγάλου Τύμβου της Βεργίνας του βασιλιά Φιλίππου με μαρμάρινα λιοντάρια 15 μέτρων δύο σφίγγες δύο Καρυάτιδες και ένα ψηφιδωτό απίστευτης ομορφιάς. Στο μνημείο βρέθηκε ο ρόδακας, δηλαδή το τριαντάφυλλο, βασιλικό έμβλημα, που είχε βρεθεί και στην χρυσή λάρνακα του Φιλίππου Β στη Βεργίνα. Στο περίγραμμα του μνημείου, επάνω στο μάρμαρο έχει βρεθεί, όπως επισήμανε και η Ντόροθι Κίνγκ ανάγλυφο το μονόγραμμα Α του Αλέξανδρου. Το λιοντάρι ύψους 15 μέτρων συμβολίζει τον ΒΑΣΙΛΕΑ και τέτοιος ήταν ΜΟΝΟ ο Μέγας Αλέξανδρος. Χρησιμοποιήθηκαν περισσότεροι από 2.500 τόνοι καθαρό θασίτικο μάρμαρο για τον περιμετρικό τοίχο που στοίχιζαν κάποια εκατοντάδες χρυσά τάλαντα της εποχής τους. Ο τύμβος έχει περίμετρο 500 μέτρα, εμβαδό 20 στρέμματα και όγκο 400.000 κ.μ. Αυτό για να κατασκευαστεί με αναγωγή στα αντίστοιχα μηχανήματα τους 4ου π.χ. αιώνα θα χρειάζονταν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι (μηχανικοί, εργοδηγοί, εργάτες χωματουργικών, χτίστες, μαρμαράδες) για να το κατασκευάσουν. Αυτό το επιβλητικό μνημείο - ακόμη και για τα σημερινά δεδομένα - είναι και πολύπλοκο και πολυδάπανο έργο. Είναι αναμφισβήτητα το έργο για τη βασιλική οικογένεια του Μεγάλου Αλεξάνδρου, διότι πολύ απλά ο όγκος και η πολυτέλεια και  το κόστος του αποδεικνύουν πως μόνο από την βασιλική οικογένεια και τον ίδιο τον Αλέξανδρο θα μπορούσε να είχε κατασκευαστεί. Αυτό δίνει την απάντηση στους σκοπιανούς, στους κυβερνόντες και για το αν πρέπει να συζητάμε για το όνομα της ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ μας με σύνθετο ή γεωγραφικό προσδιορισμό. Η απάντηση είναι ξεκάθαρα ΟΧΙ και η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ και τα ιερά χώματα του Βασιλιά Αλέξανδρου στην Αμφίπολη το αποδεικνύουν, όσο κι αν κάποιοι θέλουν να το κρύψουν. Ο λαός της Μακεδονίας γνωρίζει και δεν θα συγχωρέσει τέτοι8α προδοσία από όπου κι αν προέρχεται.

Άρα έντιμη και ξεκάθαρη λύση είναι μόνο μια και αυτή είναι η μη αποδοχή του ονόματος Μακεδονία για τα Σκόπια και όσοι κρύβονται πίσω από κομματικές γραμμές και μας λένε εθνικιστές και φασίστες και πως χρίζουμε πολιτικές καριέρες, όλους εμάς που αυθόρμητα κατεβήκαμε στην πόλη μας και δηλώσαμε το αυτονόητο, ότι μας λένε Μακεδόνες, ότι έχουμε την Ιστορία και καταγωγή μας από τον Μέγα Αλέξανδρο, οτι είμαστε υπερήφανοι για αυτό, ότι τεκμηριωμένα με τον τύμβο της Βεργίνας και της Αμφίπολης είναι ξεκάθαρο που είναι η Μακεδονία και που είναι η Ιστορία της, τότε όλοι αυτοί, από όπου και να προέρχονται , ανεξαρτήτων κόμματος, θα κριθούν από την Ιστορία και τους πολίτες της Μακεδονίας μας. Εμείς κάναμε απλός το καθήκον μας με λογική, σύνεση, ηρεμία, ψυχραιμία και υπερήφανα.

 

Απο την συνέντευξη στην εφημερίδα thessnews του Σαββατοκύριακου 27-28 Ιανουαρίου