ΕΞΥΠΝΗ ΠΟΛΗ Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΟΛΗ Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Ο όρος «έξυπνη πόλη», και με αφορμή την πρόσφατη ένταξη της Θεσσαλονίκης στην πρωτοβουλία Smart Cities Challenge της IBM, έχει γίνει viral για όσους εμπλέκονται στη διακυβέρνηση μιας πόλης, αλλά παραμένει σχετικά ασαφής. Παρ’ όλα αυτά, δήμαρχοι, στελέχη τμημάτων, ακόμα και εργάτες έχουν ακούσει για την έννοια και αρχίζουν να συνειδητοποιούν τις δυνατότητές της για βιώσιμες μικρές και μεγάλες πόλεις.

Ως  Smart City ορίζεται μια αστική περιοχή που έχει γίνει πιο αποδοτική - δραστήρια και / ή πιο φιλική προς το περιβάλλον και / ή με λιγότερα προβλήματα κοινωνικής ένταξης, μέσω της χρήσης των ψηφιακών τεχνολογιών. Ο στόχος  μιας Smart City είναι να βελτιώσει την ελκυστικότητά της σε πολίτες ή / και επιχειρήσεις ενισχύοντας τις προσφερόμενες από την πόλη υπηρεσίες ή / και προσθέτοντας καινούριες υπηρεσίες.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το φάσμα των Smart City έργων που μια πόλη μπορεί να υλοποιήσει είναι τεράστιο και συνεχώς αυξανόμενο. «Τo να γίνει μια πόλη Smart City είναι μια συνεχής διαδικασία, δεν υπάρχει καμία πόλη που τα έχει κάνει όλα και δεν έχει τίποτα περισσότερο να κάνει».

H έξυπνη διαχείριση των αποβλήτων είναι ένα παράδειγμα μιας πρωτοβουλίας Smart City. Μια πόλη που εφαρμόζει μια έξυπνη λύση διαχείρισης των αποβλήτων είναι τελικά σε θέση να μειώσει το κόστος που προκύπτει από το άδειασμα κάδων απορριμμάτων (εντός αστικού ιστού) μέσω της χρήσης των αισθητήρων, εγκατεστημένων στο εσωτερικό των κάδων, για να παρακολουθούν το επίπεδο των σκουπιδιών (ανά κάδο). Οι κάδοι αδειάζουν μόνο όταν είναι πλήρεις, και χωρίς να ακολουθούν ένα τυποποιημένο χρονοδιάγραμμα, ανεξαρτήτως του επιπέδου πλήρωσης. Μια δευτερεύουσα επίπτωση ενός τέτοιου έργου είναι ότι είναι λιγότερα τα οχήματα αποβλήτων που κυκλοφορούν στους δρόμους, κατά μέσο όρο, και έτσι μειώνεται η κυκλοφοριακή συμφόρηση.

Ένα άλλο ενδιαφέρον παράδειγμα Smart City έργου, που κάνει μια πόλη πιο αποτελεσματική, είναι ο έξυπνος φωτισμός. Ο έξυπνος φωτισμός στοχεύει στη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της χρήσης του έξυπνου ελέγχου φωτισμού, όπως η εξασθένιση των παρόδιων φώτων, όταν δεν υπάρχουν πεζοί ή κυκλοφορία. Τα έξυπνα συστήματα φωτισμού είναι συχνά εξοπλισμένα με κεντρικό λογισμικό διαχείρισης, που παρακολουθεί τη χρήση και οδηγεί σε αποτελεσματική συντήρηση. Η πόλη του Szczecin, στην Πολωνία, έχει εγκαταστήσει ένα συνδεδεμένο έξυπνο σύστημα φωτισμού, που τους επιτρέπει να μειώσουν την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας κατά 50% και το συνολικό κόστος κατά 70%.

Μια πόλη επίσης που εφαρμόζει έξυπνες λύσεις στάθμευσης είναι συνήθως σε θέση να παράγει υψηλότερα κέρδη από τον ίδιο αριθμό των χώρων στάθμευσης και το σύστημα πληρωμών να είναι επίσης πιο αποτελεσματικό. Για παράδειγμα, η πόλη της Βαρκελώνης, στην Ισπανία, ήταν σε θέση να αυξήσει τα ετήσια έσοδά της κατά $ 50 εκατομμύρια με την εφαρμογή μίας έξυπνης λύσης στάθμευσης.

Εκτός από την οικονομική λογική είτε της εξοικονόμησης των εξόδων ή της αύξησης των εσόδων, άλλοι λόγοι για τους οποίους οι πόλεις θα ήθελαν να γίνουν "έξυπνες" περιλαμβάνουν περιβαλλοντικές ανησυχίες, μείωση των προβλημάτων κοινωνικής ένταξης, αύξηση της επιχειρηματικής ελκυστικότητας μιας πόλης και της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Όποια και αν είναι τα κίνητρά τους, η Smart City «αγορά» θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και η ταξινόμησή τους θα εξελιχθεί. Πόσο «έξυπνη» μπορεί άραγε  να γίνει η Θεσσαλονίκη μας;